Mi az a napraforghóhéj brikett?

A napraforgóhéj brikett környezetbarát fűtőanyagnak minősül. Napraforgó héjból készül, és csak annyi szén-dioxidot termel, mint amennyit a növények az életük során megkötöttek. Ezért nevezik környezetbarát fűtőanyagnak.

Azonos mennyiségű naprafogóhéj brikett – biobrikettlényegesen hosszabb ideig, nagyobb hatékonysággal ég és izzik, mint a tűzifa – környezetkímélő, mivel CO2 semleges. Ez nem azt jelenti, hogy elégéskor nem szabadul fel CO2, hanem azt, hogy elégésekor csakis annyi Co2 kerül a levegőbe, amennyit a növény élete során lekötött. Más tüzelőanyagokhoz képest jelentéktelen mennyiségű hamu (0,3-1,5% ) marad az elégetése után.

Cserépkályhában, kandallóban, kemencében, fáskazánban, vegyes tüzelésű kazánokban

CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN

a fához hasonló módon kell a fa brikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

VEGYESTÜZELÉSÛ EGYAKNÁS KISKAZÁNOKBAN

a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a fa brikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikett maradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.