Hol és hogyan használható a fabrikett?

A fabrikett alkalmas szinte minden hagyományos tüzelőanyag kiváltására. Nem csak hagyományos tüzelőberendezésekben, de kerti és grillsütőkben is kiválóan használható.

Cserépkályhában, kandallóban, kemencében, fáskazánban, vegyes tüzelésű egy és kétaknás kazánokban

CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN

a fához hasonló módon kell a fa brikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

VEGYESTÜZELÉSÛ EGYAKNÁS KISKAZÁNOKBAN

a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a fa brikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikett maradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.

KÉTAKNÁS VEGYESTÜZELÉSÛ KISKAZÁNOKBAN

használata esetén az égőtérben kisebb darabokra tördelt brikettel történhet, és a kezdő tűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni. A tüzelőanyag-akna akkor felel meg a fabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem kátrányosodott. Ellenkező esetben a fabrikett az aknában fennakadhat, a tûz kialszik, nem megfelelő tömítettség aknában a betöltött brikett visszaég. Gyakori brikett fennakadás esetén célszerű a brikettet kisebb darabokra törve betölteni.