Brikett Bolt – Kisokos

Amit brikettekről és használatukról tudni érdemes

Kínálatunkban  fa-, napraforgóhéj- és tőzeg brikett széles választéka találaható.

Amit gyártásukról és a használatukról tudni érdemes…

Mi az a brikettálás?

A brikettálás során keletkező végtermék a brikett.

A brikettálás olyan folyamat, amely során bizonyos típusú anyagok térfogata a nagy nyomás alatt csökken, így a fizikai jellemzői felhasználási, csomagolási, szállítási szempontból előnyösen változnak. A brikett formája és mérete többféle lehet, legtöbbször 5 centiméteres átmérőnél nagyobb kör, négyszög, vagy sokszög profilú tömörítmény. A brikett alapanyaga azok a melléktermékek, amelyek a mezőgazdaság és a fafeldolgozás során keletkeznek. A gyártási folyamat célja egy tömör, nagy sűrűségű végtermék előállítása. A préselés során négyzetcentiméterenként minimum 1 tonna nyomás éri az alapanyag felületét. Ez annyit tesz, hogy a brikett 1000 bar-nál is nagyobb préselő nyomás hatására áll össze.

Cégünk hidraulikus brikettáló rendszert használ, ami biztosítja, hogy a termék kötőanyag nélkül kerüljön brikettálásra. A brikettálási eljárás során a présben a 800 kg/cm2 feletti nyomás és annak révén kialakuló 80–150 °C hőmérséklet hatására jön létre az apríték részecskék összetapadása, és megjelenik a gépből kijövő 60–80 °C hőmérsékletű brikett, mely természetes úton hűl le. Az így kapott anyag térfogata tízszer kisebb lesz, nedvességtartalma nagyon alacsony. A tömörsége valamint a rendkívül alacsony nedvességtartalma biztosítja a remek tüzeléstechnikai jellemzőit.

Mit érdemes tudni a fabrikettekről és használatukról?

A fabrikett alkalmas szinte minden hagyományos tüzelőanyag kiváltására. Nem csak hagyományos tüzelőberendezésekben, de kerti és grillsütőkben is kiválóan használható.

Miben tüzelhető el a fabrikett?

Cserépkályhában, kandallóban, kemencében, fáskazánban, vegyes tüzelésű egy és kétaknás kazánokban.

CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN, KEMENCÉBEN…
… a fához hasonló módon kell a fa brikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

VEGYESTÜZELÉSŰ EGYAKNÁS KISKAZÁNOKBAN…
… a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A fabrikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegő elállításához a huzatszabályzót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a brikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikett maradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.

KÉTAKNÁS VEGYESTÜZELÉSŰ KISKAZÁNOK...
használata esetén az égőtérben kisebb darabokra tördelt brikettel történhet, és a kezdő tűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni. A tüzelőanyag-akna akkor felel meg a fabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem kátrányosodott. Ellenkező esetben a fabrikett az aknában fennakadhat, a tűz kialszik, nem megfelelő tömítettség aknában a betöltött brikett visszaég. Gyakori brikett fennakadás esetén célszerű a brikettet kisebb darabokra törve betölteni.

Mit érdemes tudni a napraforgóbrikettekről és használatukról?

A napraforgóhéj brikett környezetbarát fűtőanyagnak minősül. Napraforgó héjból készül, és csak annyi szén-dioxidot termel, mint amennyit a növények az életük során megkötöttek. Ezért nevezik környezetbarát fűtőanyagnak.

Azonos mennyiségű naprafogóhéj brikett – biobrikettlényegesen hosszabb ideig, nagyobb hatékonysággal ég és izzik, mint a tűzifa – környezetkímélő, mivel CO2 semleges. Ez nem azt jelenti, hogy elégéskor nem szabadul fel CO2, hanem azt, hogy elégésekor csakis annyi Co2 kerül a levegőbe, amennyit a növény élete során lekötött. Más tüzelőanyagokhoz képest jelentéktelen mennyiségű hamu (0,3-1,5% ) marad az elégetése után.

 • A napraforgóhéj brikett környezetbarát fűtőanyagnak minősül. Napraforgó héjból készül, és csak annyi szén-dioxidot termel, mint amennyit a növények az életük során megkötöttek. Ezért nevezik környezetbarát fűtőanyagnak.
 • A brikett napraforgó héjból készül.
 • Környezetkímélő, mivel az égés során felszabadult CO2-ból csak annyi kerül a levegőbe, amennyit a növény megkötött élete során.
 • Ragasztóanyagot nem tartalmaz, nedvességtartalma igen alacsony, így könnyebben és nagyobb hatásfokon ég, mint a fa.
 • Hamutartalma kicsi,0,3-1,5% és környezetbarát, így a kertek trágyázására kiválóan alkalmas.
Miben tüzelhető el a napraforgóhéj brikett?

Cserépkályhában, kandallóban, kemencében, fáskazánban, vegyes tüzelésű kazánokban.

Használata cserépkályhában:

A fához hasonló módon kell a naprafogóhéj brikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyút csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

Használata vegyes tüzelésű egyaknás kiskazánban:

A tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A naprafogóhéj brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegő elállításához a huzatszabályzót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a brikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikett maradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.

Mit érdemes tudni a tőzegbrikettekről?

 • A tőzeg a barnaszén előképződménye, mely elhalt növények maradványaiból kialakult organikus anyag.
 • Kiszárítás után nagy nyomáson préselik.
 • Alacsony nedvességtartalmú <10%.
 • Fűtőértéke megegyezik a barnaszénével 18-20MJ/kg viszont kéntartalma sokkal alacsonyabb így az égése során sokkal kevesebb káros anyag keletkezik.
 • Lassan egyenletesen ég és a parazsat sokáig tartja.
 • Hamutartalma alacsony 12-16%mely magas foszfor és kalcium tartalmának köszönhetően 100%-ban használható trágya alapanyagként.
Keresés

Jó tudni!

Raklappal rendelhet tőlünk!

Termékeinket raklapos kiszerelésben rendelheti!
Ráadásul a lehető legnagyobb kényelmet biztosítva, mi szállítjuk gyorsan és biztonságosan otthonába, nyaralójába a terméket.

Csomagos termékeink az üzletünkben vásárolhatóak meg!

Az üzletünk címe:
Debrecen, Epreskert u. 1.

Az üzlet nyitvatartása szezonális:

 • Szeptembertől – márciusig nyitva vagyunk:
  • Kedd – Csütörtök – Szombat: 8:30-16:30
  • Hétfő – Szerda – Péntek – Vasárnap: ZÁRVA
 • Április és augusztus között a személyes átvétel szünetel, ezen időszakban csak csomagküldéssel vállalunk kiszállítást.
error: